Przebywając przez parę dni w słoweńskiej Istrii skorzystaliśmy z ciekawego produktu turystycznego jakim jest Istryjskie Śniadanie (Istrian Breakfast – http://www.istrianbreakfast.si/).

Warto pamiętać, że słoweńska Istria to nie tylko błękit Adriatyku i tętniące życiem miasteczka na jego wybrzeżu, których rytm odmierzają morskie fale. Już z ich uliczek widać, że na otaczających wzgórzach, które ciągną się pasmami wgłąb lądu, toczy się inne życie. Inna jest tam kuchnia, zwyczaje, krajobraz i nieco inni ludzie, związani od pokoleń z rolnictwem i trudem funkcjonowania pośród natury w górzystym terenie. Podróż między tymi światami możemy odbyć zaledwie w ciągu kilkunastu minut podróży samochodem.

Od dawna ceniliśmy sobie lokalne specjały kulinarne z tych okolic, a takie śniadanie było świetną okazją by poznać je jeszcze lepiej. Składa się ono wyłącznie z lokalnych produktów pochodzących z najbliższych okolic Kopru. Jednak to tylko połowa atrakcji. Do posiłku dołączona jest broszura opisująca pochodzenie poszczególnych składników wraz z kuponami, które uprawniają do odwiedzin i degustacji u lokalnych producentów.

Śniadanie Istryjskie dostępne jest w 3 wariantach:

  • Śniadanie z Kopru (6 składników + 2 miejsca) 7,45 € / os.
  • Klasyczne śniadanie Istryjskie (8 składników + 5 miejsc) 12,45 € / os.
  • Śniadanie wegetariańskie (9 składników wegetariańskich + 5 miejsc) 12,45 € / os.

Zamówienie można składać za pośrednictwem strony internetowej http://www.istrianbreakfast.si/, jednak dużo łatwiej zamówić je bezpośrednio u gospodarzy (śniadanie jest dostarczane na umówioną godzinę rejonie gminy Koper). My postawiliśmy na klasyczny zestaw, którą zamówiła dla nas przemiła Mateja, właścicielka aparamentów Hiske, w których gościliśmy.

Śniadanie otrzymaliśmy w eleganckim koszu, który świetnie prezentował się na tle Istryjskiego krajobrazu:

W środku, oprócz sztućców, talerzy i obrusa, znaleźliśmy: chleb, mleko, herbatę ziołową, kawę, twarożek, suszone figi, miód, dżem, jajka oraz półmisek z salami, boczkiem i serem. Wszystko świeże, naturalne i bardzo smaczne. Śniadanie było na tyle różnorodne i duże, że w zupełności wystarczyło dla naszej trójki (dwoje dorosłych i pięciolatka).

Po nacieszeniu oczu i podniebień zapoznaliśmy się z dołączonymi materiałami. Ulotka zawierała sporo informacji o lokalnych tradycjach kulinarnych, a także mapę i opisy miejsc, które można odwiedzić w ramach pakietu. Są to:

  • wejście na wieżę obronną z Koprze, z której rozpościera się efektowny widok na miasto i okolicę
  • odwiedziny w ziołowym labiryncie i poznanie sekretów produkcji istryjskich ziół
  • zwiedzanie winnicy wraz z degustacją
  • zwiedzanie gospodarstwa organicznego połączone z degustacją suszonych owoców i oliwy z oliwek
  • degustacja oliwy z oliwek i poznanie lokalnych strojów, tradycji i smaków w sklepie z lokalnymi produktami w Koprze

Teraz możesz spróbować istryjskiej oliwy z oliwek w swoim domu – zapraszamy do naszego sklepu 🙂


Istryjskie śniadanie jest ciekawym produktem dla wszystkich, którzy chcieliby lepiej poznać odwiedzany region od strony kulinarnej. Opcjonalne odwiedziny w miejscach związanych z kulinariami w świetny sposób uzupełniają go dopełniają, a smak lokalnych specjałów, spożytych np. z widokiem na winnice oświetlone porannym słońcem na długo zapada w pamięć.

fot. i tekst zespół visitslovenia.pl